Fraud, Waste & Abuse Webinar 2021 | Agenda
The CMS is pleased to announce that the inaugural Fraud, Waste and Abuse Summit will be held at the Sandton Convention Centre, in Johannesburg on 28 February - 1 March 2019.
fraud, waste, abuse, medical, scheme, summit, conference, Sandton, convention, center, industry, standards, medicine
678
page-template-default,page,page-id-678,page-child,parent-pageid-677,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Agenda

Day 1 – 11 March 2021: Industry Codes of Good Practice with standards 

The Industry Codes of Good Practice with standards exist to foster a culture of lawful, honest, cost-effective and ethical commercial activity in the private health sector for the benefit of patients. Furthermore, to prevent, detect, deter and mitigate losses to the medical schemes due to fraud, waste and abuse. Lastly, the mutual understanding of rules of engagement, including rights and responsibilities of all stakeholders. 

Time Topic Speaker Session 
10:00 – 10:10Opening and WelcomeMs M. Mpshane 10 minutes
10:10 – 10:20 Fraud, Waste and Abuse in contextDr M. Makiwane10 minutes 
10:20 – 10:40 Purpose of the FWA WebinarsDr S. Kabane 20 minutes 
10:40 – 11:00 Recap of FWA Charter and Definitions Dr T. Phaleng 20 minutes 
11:00 – 11:10 QnA and discussion Ms M. Mpshane 10 minutes 
11:10 – 11:50 Introducing the Industry Codes of Good Practice & Standards Mr M. Willie 40 minutes 
11:50 – 12:00 QnA and discussion  Ms M. Mpshane 10 minutes 
12:00 – 12:35 Codes of Good Practice: Healthcare provider’s perspective Dr M. Kwinda 35 minutes 
12:35 – 12:45 QnA and discussion  Ms M. Mpshane 10 minutes 
12:55 – 13:00 Closure  Dr M. Makiwane 10 minutes 

Day 2 – 18 March 2021: FWA Tribunal Council Mandate and Functions 

The Office of the Tribunal exists to effectively resolve disputes arising within the medical schemes industry, between members of the medical schemes, service providers, and any other relevant stakeholder and medical schemes on the other. The Tribunal will act in the best interests of all the parties, taking both sides into consideration and considering the merits of each case carefully. The Council will be responsible for the appointment of Tribunal members and elected by a majority vote of the Council. 

10:05 – 10:10 Welcome and Introduction  Ms M. Mpshane 5 minutes 
10:10 – 10:25Code of Conduct for Medical Scheme members (SADAG rep)Ms C. Chambers15 minutes
10:25 – 10:35QnA and discussion Ms M. Mpshane 10 minutes
10:35 – 11:05 Introduction to Dispute Resolution Mechanisms Mr J. Letsoalo 30 minutes 
11:05 – 11:20 QnA and discussion Ms M. Mpshane 15 minutes 
11:20 – 12:05 FWA Tribunal: Legal Mandate, Powers, Ethos & Interpretation Mr J. Letsoalo 45 minutes 
12:05 – 12:20 QnA and discussion Ms M. Mpshane 15 minutes 
12:20 – 12:50 HPCSA Role in FWA Tribunal Adv P. Khumalo 30 minutes 
12:50 – 13:05 QnA and discussion Ms M. Mpshane 15 minutes 
13:05 – 13:20 Future Prospects for FWA and Closure Dr S. Kabane 15 minutes